Pırlanta Takıların Gerçek olup olmadığını anlayacağınız yöntemler

20-02-2022 17:17
Pırlanta Takıların Gerçek olup olmadığını anlayacağınız yöntemler

Çok dayanaklı ve çok pahalı değeri olan pırlantların , gerçek olup olmadığını anlamanın birden fazla yolu vardır . Gerçek ve sahte pırlantalar arasındaki farkların anlaşılabilmesi bu konu hakkında bilgisi olmayan insanlar için zorlu bir süreçtir.Sizler için aşağıda pırlanta ürünlerin gerçek olup olmadığını anlayacağınız bir kaç yöntem sıraladık ;

 

1. Su ile test etmek

Elmasın gerçek olduğunu anlamak için basit test yöntemlerinden biri de su testidir.
Normal boyutlarda bir su bardağı su ile doldurarak, elması yavaşça suyun içerisine bırakın. Suya bıraktığınız elmas, suyun dibine çöküyorsa sahip olduğunuz elmas gerçektir. Suyun yüzeyinde veya içinde yer alıyorsa sahip olduğunuz elmas sahtedir.

Elmasın yoğunluğu yüksek bir değerli taştır, bu yüzden bu basit test size değerli taşınızın gerçek mi sahte mi olduğunu kesin olarak sunmasa da büyük oranda bilgi elde etmenizi sağlayacaktır.

2. Buhar ile test etmek

Parmaklarınızla tuttuğunuz elmasa nefesinizi üfleyerek buharlaşmasını sağlayın. Üflediğiniz nefesinizle elmas üzerinde puslu bir görüntü elde edeceksiniz.

Elmasınızın üzerindeki pus hızlıca yok olursa, elmasınız gerçektir. Bu sürecin uzaması elmasınızın sahte olduğunu gösterecektir.

Elmasların ısıyı hızlı bir şekilde iletme özelliklerinin yanı sıra ısıyı hızlıca dağıtma özellikleri de bulunmaktadır.

3. Yüzüğün metal kısmını test etmek

Sahip olduğunuz elmas, bir takı için değerli metalle birleştirilmişse yararlanabileceğiniz bilgiler şunlardır;

Elmasın yüksek fiyatlara sahip olmasından dolayı üzerine yerleştirilen değerli metalin de beyaz altın, platin, altın gibi değerli madenlerden oluşması gerekmektedir.

Değerli metalin içerisinde veya üzerinde yer alacak 10K, 14K ,18K gibi ibareler altın türü hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. 585, 770, 900 ve 950 ibarelerini gördüğünüzde değerli metalinizin altın veya platin olduğunu anlayabilirsiniz.

4. Isı ile test etmek

Elmaslar yüksek ısılara dayanabilen değerli taşlardır.

Normal bir su bardağına soğuk su ile doldurduktan sonra elinize ısıya karşı koruyu eldiveninizi giyin. Ardından tuttuğunuz elması çakmak yardımı ile 40 saniye kadar ısıtın ve elması suya bırakın.

Suya bıraktığınız taş, parçalara ayrılırsa gerçek bir elmas değildir.

Ani ısınma ve soğuma cam veya zirkonyum gibi elementlerin çatlamasına ve kırılmasına sebep olur. Dünyadaki en güçlü değerli taşlardan olan elmas bu etkilere karşı dayanıklı olacaktır.

5. UV Işığı ile test etmek

Elmasın sahte mi gerçek mi olduğunu, kesin olmamakla beraber anlayabileceğiniz bir diğer basit yöntem UV Işık testidir. UV ışığının altına yerleştirdiğiniz Elmas mavi renkli bir ışık yayar. Bu bütün elmaslar için geçerli değildir. Bu yüzden bu test yerine alanında uzman bir kuyumcuya danışmanız daha iyi olacaktır.

Evde bireysel olarak yapabileceğiniz bu testler dışında her zaman alanında uzman bir kuyumcuya danışmak Elmasınızın gerçek mi sahte mi olduğu hakkında kesin bilgilere ulaşmanızı sağlayacaktır.

 

6. Uluslar Arası Sertifikalı Pırlantalar almak

Sıraladığımız testler çok uğraşlı süreçler olabilir bu yüzden testler etmeden de Tahal Kuyumculuk gibi güvenilir firmalardan uluslar arası geçerliliği olan pırlanta modellerini satın alabilirsiniz .

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.